fbpx

Tips voor een frisse start na je vakantie

Weer aan het werk gaan na de vakantie, of het nu een verjongende week is op een zonovergoten strand of een revitaliserend lang weekend in de buitenlucht, kan een lastige taak lijken. Maar zolang je de tijd neemt, één ding tegelijk overwint en een aantal pauzes tussendoor plant, kun je eerder relaxt in je werkroutine terugkeren dan je denkt. Daarom hebben we hieronder vijf tips voor een frisse start na je vakantie.

 

1. Neem een buffer dag

Ga nou niet rechtstreeks vanuit de route du soleil zo naar kantoor rijden, maar gun jezelf nog een paar buffer dagen om langzaamaan terug te komen in de dagelijkse gang van zaken. Neem een dag om uit te slapen (vooral als je een jetlag hebt!), een dag om je koffers uit te pakken en je huishouden weer op orde te brengen en je wilt misschien ook een dag om te ontspannen en herstellen van al het, nou ja, ontspannen en herstellen.

Geef jezelf een natuurlijke boost

2. Geef jezelf een natuurlijke boost

Teruggekomen van warme oorden naar het Nederlandse klimaat kan jouw zonnig vakantiegevoel zo omslaan in een dip. Maar je hebt echt geen tropische temperaturen nodig om je endorfines weer een boost te geven. Net als reizen en vakantie om de dingen te doen waar we van houden, kan lichaamsbeweging de stemming zo weer op peil krijgen door de endorfines die erbij vrij komen. Ga voordat je weer naar kantoor gaat eens naar de sportschool of naar buiten voor wat beweging. Begin je dag met een boksles of met wat yoga oefeningen in het park.

3. Eis niet te veel van je eerste dag

Natuurlijk zal er weer genoeg werk in te halen zijn als je terugkomt, maar je kunt het toch niet allemaal in één dag doen. In plaats van jezelf meteen overweldigd te voelen door je werklast, kan je eerst beginnen met het opstellen van een takenlijst en prioriteit geven aan zaken die zijn blijven liggen voor je vakantie. Vaak kijk je na een tijdje te zijn weggeweest weer  met een frisse blik op de zaken, waarbij je ze zo kunt afvinken. Laat je afwezigheidsassistent bijvoorbeeld de ochtend nog aanstaan zodat je eerst rustig je email kunt bijwerken en plan geen vergaderingen op je eerste dag terug. Je zult zien dat je je dan veel beter voelt, dan wanneer je probeert alles op dag één te bereiken.

4. Breng het vakantiegevoel terug met je lunch

Eén van de hoogtepunten van een vakantie is toch wel het lekkere (exotische) eten en dan kunnen die witte bammetjes weer behoorlijk wennen zijn. Gun jezelf bij terugkomst gewoon nog een paar extra dagen van al dat lekkers. Zoek wat makkelijke recepten van jouw vakantieland uit om te bereiden en mee te nemen naar kantoor. Of misschien kan je in de pauze zelfs wel eens lunchen bij die leuke Italiaanse bistro in plaats van de kantoorkantine.

5. Vergeet niet te lachen

Tot slot, misschien wel de beste tip die we je kunnen meegeven voor een frisse start na je vakantie. Vergeet niet te lachen! Naast dat lachen gezond is, geeft het je ook een goed gevoel. Waardoor je hele houding meer ontspant en dit vanzelf zal overslaan op je collega's en klanten.